Login
Register
Начало

Увлекателно

увлекателният блог

Колко езика е възможно да знаете

Съществуват милиони хора, които говорят повече от един език. Компетентността придобита от курса по три езика не е нещо необичайно и всичко, което сме чували за истории за баби и дядовци, които трябва да овладеят четири или пет езика има известна доза истина.

В Индия е обичайно за хората да си вършат работата всеки ден с помощта на пет или шест различни езика. Но какво да кажем за 10, 20, 30, 100 езика? Каква е горната граница за броя на езиците и колко езика, освен английският, най-много човек може да знае?

Мишел Ерард пише своята завладяваща книга Babel No More, докато пътува по света в търсене на хора, които учат и владеят голям брой езици. Той хвърля светлина върху тайните на успеха и обяснява защо може да бъде трудно да се сложи точен брой на езикови познания.

Истории за езикознанието и изучаването на десетки езици от един човек са толкова легендарни и многобройни, колкото дори една книга не може да обхване. Едно обаче остава ясно, а то е, че с правилния вид на природен талант, мотивация и упорита работа, забележителни подвизи могат да бъдат постигнати. Според Ерард "няма теоретична граница за броя на езиците, които човек може да учи." Има само за ограничаване и то е времето.

За повечето хипер полиготи се смята, че са склонни да научават много, дори когато вече знаят десетки езици. Това е така, защото те имат по-фино определение за "зная" език, отколкото повечето хора и смирението, което идва ги превръща в експерти: „Колкото повече знаеш, толкова повече ще знаеш, какво не знаеш“, гласи стара мъдрост. Сред хипер полиготите, 15 езика изглежда висока цифра, когато става въпрос за броя на езиците, а вие на колко сте способни да се отдадете?! Научете повече за обучение по немски език тук.